Hoe kan ik heel uitgebreid mijn bloed laten onderzoeken zonder dat dit te veel kost?

In dit blog ga ik je vertellen hoe je uitgebreid je bloed kunt laten onderzoeken. En welke manieren er zijn en hoe je dit goedkoop kunt laten doen.

Regulier bloedonderzoek

Bloedonderzoek is heel belangrijk want uit bloed kun je namelijk heel veel halen. Want weet je, het bloed stroomt namelijk 7000 keer per dag door ons lichaam heen met een belangrijke lading. Meestal ga je naar een arts om je bloed uitgebreid te laten onderzoeken.  Helaas wordt er meestal alleen maar hematologisch bloedonderzoek gedaan. En dat puur op vermoeden om te achterhalen wat ze vermoeden klopt. Zo kan het gemakkelijk voor komen dat niet alles onderzocht wordt. Uit deze testen kunnen bijvoorbeeld ijzertekort en het HB-gehalte gemeten worden. Ook schildklierafwijkingen, auto-immuunziekten en bepaalde infecties kunnen onderzocht worden. In sommige gevallen wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld de vitamine B12 en vitamine D waarden.

De kosten van dit bloedonderzoek betaal je meestal vanuit je eigen bijdragen.

Helaas komt het regelmatig voor dat jij allerlei klachten hebt maar de arts niet kan achterhalen waar je klachten vandaan komen. Ook onderzoekt een arts niet preventief. Toch zou dit wel mooi zijn want dan kun je voorkomen dat je klachten krijgt omdat je er op tijd bij bent.

Energetisch Morfologische Bloedtest

Maar gelukkig zijn er meerdere manieren om naar het bloed te kijken. Ik gebruik daarvoor de EMB test. Dit staat voor Energetisch Morfologische Bloedtest. Dit is een eenvoudige goedkope bloedtest die door veel therapeuten wordt gebruikt. Door middel van een vingerprik wordt er een beetje bloed afgenomen. Dit is zo eenvoudig dat je dat eventueel zelf kunt doen als je niet naar een therapeut toe kunt. Dit bloed wordt opgestuurd naar het laboratorium. Hier wordt het bloed onderzocht en beoordeeld. De uitslag wordt dan naar de therapeut teruggestuurd na 2 à 3 weken. Tijdens je afspraak met de therapeut wordt de uitslag aan je uitgelegd en een behandeladvies voorgesteld.

bloedafname door middel van een vingerprik

Wat wordt er getest bij een EMB test?

Maar nu het belangrijkste! Wat kunnen we nu precies met deze test aantonen. Ten eerste worden regulieren waarden getest.

 • Trombocyten (aantal bloedplaatjes)
 • Rode bloedcellen (erytrocyten)
 • Witte bloedcellen (leukocyten)
 • Hemoglobine (Hb)
 • Hematocriet (Ht)
 • Mean Corpusculair Volume (MCV)
 • Mean Corpusculair Hemoglobine Concentratie (MCHC)

De EMB test meet ook:

 • De behoefte aan vitaminen. Mineralen, vetzuren en natuurgeneeskundige middelen
 • De gevoeligheid voor allerlei soorten voeding en andere stoffen en de gevoeligheid voor omgevingsfactoren
 • De gevoeligheid voor toxines
 • De belasting ten gevolge van toxines
 • Het energieniveau
 • De oorzaken en lokalisatie van energieblokkades
 • De aanwezigheid van virussen, bacteriën, schimmels en parasieten
 • De mentale en emotionele toestand van de client, zowel bewust als onbewust
 • Vrij radicaal belasting
 • Darmverstoringen
 • Verstoringen in de hormoonbalans
Beoordeling van de bloedtest

Deze uitslagen zijn op een andere manier verkregen als regulier en kunnen dan ook niet 1 op1 vergeleken worden. Het kan dus zijn dat bij een reguliere bloedtest je vitamine B 12 waarde goed zijn en de EMB test toch een deficiëntie aangeeft.  Dit heeft meerdere redenen. Er wordt meestal zowel actief als passief B12 getest. Alleen actief B12 testen zou al beter zijn. Ook zijn ook de minimale waarde in Nederland te laag gesteld. Namelijk 148pmol/L terwijl veel B12 instanties wereldwijd een ondergrens aan houden van 300pmol/L. Dat is dus een groot verschil. Meer informatie over vitamine B12 in mijn blog.

Je ziet dus dat de EMB test een hele uitgebreide test is. En eigenlijk zou ik iedereen aanraden om zo’n test te doen. Je hebt misschien nu nog geen klachten maar vaak komen de klachten pas als het probleem er al langere tijd is. Zo kun je met zo’n test dus vaak op tijd zien wat je moet aanpassen of aanvullen om klachten te voorkomen.

Kinderen

De EMB- test is ook geschikt voor kinderen. Als een vingerprik te belastend is dan kunnen we ook met een wattenstaafje wat wangslijm nemen en dit opsturen. Je mist dan natuurlijk wel de basis hematologie en het microscopisch bloedonderzoek. Maar toch krijgen we verder een heel compleet plaatje.

Wat kost een EMB test?

En bij Leefff betaal je voor een EMB test €110,- en voor het bespreken van de test €75,- per uur. De bespreking en advies duurt meestal hooguit een uur. Je bent dan dus maximaal maar €185,- kwijt en dat is je gezondheid het toch wel waard! En het mooie is dat je dit eventueel ook zelf thuis kunt prikken en dan online de uitslag bespreken. Dus maak nu je afspraak! 

Disclaimer:

 • Helaas kunnen wij nooit een 100% correcte uitslag geven maar dan kan niemand in de medische wereld.
 • Het kan zijn dat er aandoeningen spelen die niet gezien worden door de EMB test.

Bronnen: Lesmateriaal EMB-test, SOHF, Vitamine B12 tekort

0 Antwoorden op “Hoe kan ik heel uitgebreid mijn bloed laten onderzoeken zonder dat dit te veel kost?”

 1. Dank je voor deze informatie. Fijn om te weten dat er een andere mogelijkheid bestaat.

 2. Marijke Abdoella zegt:

  Interessant, nooit geweten! Zou inderdaad handig zijn als een huisarts dit ook grondig zou doen maar dat zal waarschijnlijk weer een te hoog kostenplaatje met zich mee brengen. Fijn dat jij dit wel doet!

 3. Dat zou heel mooi zijn maar ze zullen nooit energetisch naar bloed gaan kijken. Maar ze zouden zeker veel uitgebreider kunnen testen.

Geef een antwoord