
In 1968 introduceerde de wetenschapper Linus Carl Pauling (1901-1994) in zijn publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Sciense de term “orthomoleculaire geneeskunde”.
Orthos is het Griekse woord voor juist, recht, gezond. Moleculair betekent ‘met betrekking tot de moleculen in het lichaam’.
Bij de orthomoleculaire geneeskunde is het belangrijk, dat in het lichaam een minimale hoeveelheid aan vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten en koolhydraten voorkomt.
De naam epigenetica is in 1942 bedacht door de Engelse bioloog Conrad Waddington. Het voorvoegsel ‘epi’ komt uit het Grieks en staat voor iets dat boven de genetica ligt. Het gaat dus om de ‘markeringen’ rondom het DNA die genen aan en/of uit kunnen zetten. Die markeringen zelf veranderen en lijken overerfbaar. Bij de Epigenetica draait het erom hoe een set aan genen tot uiting komt en de invloed die omgevingsfactoren hebben. Wat zijn die omgevingsfactoren? Dat zijn dingen zoals voeding, roken, stress, sporten, het dag- en nachtritme, bewegen en het milieu. De omgeving kan de werking van genen uitschakelen.
Deze factoren kunnen we aanwijzen. En dat is dus wat ik als orthomoleculair therapeut doe.
Heb jij een probleem waar je denkt dat ik je mee kan helpen maken dan een afspraak of neem contact met mij op.