Is melk wel goed voor elk?

Melk is enorm gepromoot

Onder andere met slogans als;

Melk is goed voor elk

Melk moet, melk doet je goed

Melk de witte motor

Met melk meer mans

En dan heb je natuurlijk nog Joris Driepinter die adviseerde om 3 glazen melk per dag te drinken. Maar is melk wel goed voor iedereen?

Inmiddels weten velen wel dat melk niet goed is voor iedereen. Sommige mensen krijgen klachten als ze melk drinken.

Maar waarom werd melk dan zo gepromoot?

In de jaren 50 werden door landbouwsubsidies en technologie meer melk geproduceerd en zo ontstond er een melkplas. Al deze melk moest natuurlijk wel worden verkocht en daarom werd de melk gepromoot die mensen aan moest zetten om meer melk te drinken.

Is melk gezond?

Melk bevat een gezonde voeding waarvan calcium wel de meest bekende is. Normaal is 200mg tot 600mg calcium vaak al genoeg. een glas melk van 150ml bevat al 185mg calcium. En calcium zit natuurlijk in veel meer voeding als alleen melk. Zelfs zonder melk kan je al aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium komen.

Calcium is belangrijk voor gezonde botten en tanden. Maar om de calcium in de botten te krijgen is ook vitamine D, magnesium en Vitamine K2 nodig. In ons lichaam is het belangrijk dat er een calciumhomeostase is. De calcium in het bloed moet binnen zeer strikte grenzen blijven.

Komt er te veel calcium in het bloed verhoog je de kans op aderverkalking, kun je verkalking/kalkneerslag krijgen op je botten en je nieren zijn er ook niet blij mee.

Bij een tekort aan calcium heb je dus een verhoogde kans op osteoporose maar dit kan ook gebeuren als je wel voldoende calcium binnenkrijgt maar onvoldoende Vitamine D, magnesium en van Vitamine K2. Melk bevat dan wel magnesium maar veel te weinig voor een goede calciumstofwisseling. Dus een hoge melk inname verkleint dus niet automatisch de kans op osteoporose.

Gevoeligheden voor melk

En dan heb je nog het feit dat er veel mensen niet tegen melk kunnen. Dus Melk is goed voor elk gaat nooit op. De lactose-intolerantie is bij vele bekend. Het lichaam bevat dan te weinig of geen lactase om de lactose wat een melksuiker is, af te breken. Klachten die deze mensen hebben zijn: vaak rommelende buik, opgezette buik, opgeblazen gevoel, misselijkheid, buikpijn, winderigheid, krampen en diarree.

Minder bekend is de gevoeligheid voor caseïne. Caseïne is een koemelkeiwit. Het lichaam denkt dat dit eiwit een vijandige stof is en maakt daarom antistoffen aan. Klachten die vaak voorkomen zijn jeuk, darmproblemen, problemen met de luchtwegen, huiduitslag en gezwollen lippen, mond, tong of keel. Het gaat meestal om het type A1 beta-caseïne. Vroeger bevatte koemelk A2 beta-caseïne net als melk van geiten en schapen. De meeste mensen hebben geen laatste van de A2 versie omdat deze gemakkelijker te verteren is. De A1 versie is door mutaties van de koe ontstaan. Dit werd gedaan omdat de koe dan meer en langer melk kon geven. Uit onderzoek is ook nog eens gebleken dat deze caseïne het immuunsysteem van de alvleesklier kan aantasten levens veroorzaakt diabetes type 1 kan ontstaan vooral als kinderen al voor hun eerste levensjaar koemelk krijgen.

Andere problemen door melk

Door het drinken van melk maakt de maag mindere intrinsic factor aan waardoor vitamine B12 minder goed opgenomen kan worden.

Koemelk kan ook astma verergeren. Dit komt omdat melk voor meer slijmproductie veroorzaakt in de luchtwegen zorgt. 

Wat vind ik zelf

Verder vind ik het zelf erg vreemd dat wij als volwassenen nog melk drinken. Er is geen volwassen diersoort die dit doet. En zeker niet van een ander dier (op enkele uitzonderingen na). Melk is precies afgestemd op de behoefte van het eigen jong.

Verder kun je als volwassen, als je niet gevoelig bent voor melk beste af en toe melkproducten gebruiken maar zeker niet de hoeveelheden die gepromoot worden. De voedingstoffen die melk zitten kun je ook uit andere voeding halen. Zo zit bladgroente boordevol calcium.

Wil je weten of je gevoelig voor melk dan kan ik dat testen met behulp van de EMB test.

 

 

 

 

8 Antwoorden op “Is melk wel goed voor elk?”

 1. Lindaschrijftop zegt:

  Ik ben dol op melk, alleen langhoudbare melk vind ik niks. Maar kwark vind ik heerlijk s’ middags

 2. Fany Van Hemelen zegt:

  Heel erg interessant en inderdaad ook melk is geen gewone melk meeršŸ˜‰.

 3. Het is prima om af en toe kwark te nuttigen maar ik zou het niet dagelijks doen.

 4. Helaas is er veel geknoeid met koeien. En de voeding die ze vaak krijgen is ook niet natuurlijk voor ze. Kies daarom weidemelk of biologische melk als je toch melk wilt nuttigen.

 5. Kiki Hasselton zegt:

  Ik drink zo heel af en toe melk, maar niet veel. Interessant artikel, want ik ga er nu wel bewuster naar kijken

 6. Interessant artikel over melk. Op mijn werk zeggen cliĆ«nten vaak Melk is goed voor elk, maar niet voor Jan, want die plast er van! En hadden ze er ook nog eentje bedacht die wat ondeugender was……

 7. Fijn dat je er nu bewuster naar gaat kijken. Dat is precies de bedoeling van het blog.

 8. Die heb ik inderdaad ook al eens gehoord.

Geef een antwoord