De voordelen van knoflookKnoflook, wie kent het niet?

Knoflook heeft vele voordelen. Je vindt de voordelen van knoflook in dit blog.

Knoflook is vooral bekent door zijn sterke geur die je verspreid na het eten van knoflook. Dit komt omdat knoflook veel zwavelverbindingen kent. Een van deze verbindingen allicine wordt in je lichaam omgezet in Allylmethylsulfide. Deze wordt niet verteerd door je lichaam zoals de rest maar wordt opgenomen in je bloed. Het bloed brengt deze zwavelverbinding naar je longen en huid. Zo komt dan de geur naar buiten. Volgens de universiteit van Edinburgh verjaagd de geur van knoflook muggen.

Geschiedenis

Ook door de eeuwen heen werden aan knoflook allerlei voordelen toegekend.

De Egyptenaren gaven al aan de piramide bouwers knoflook omdat de slaven dan minder snel ziek werden.

En zo staat er in de Talmoed; “Eet regelmatig knoflook, het heldert de geest op, versterkt de mannelijkheid en verdrijft darmparasieten!“.

De Griekse arts Galenus die leefde in de 2e eeuw na Chr. raden knoflook aan bij zowat alle kwalen.

De gladiatoren uit de Romeinse tijd kauwde op knoflook omdat het hun spieren sterk zou maken.

In de middeleeuwen dacht men dat knoflook heksen en duivels zou verdrijven (misschien dat daarom in de literatuur knoflook ook wordt gebruikt om vampieren te verdrijven). Ook gebruikte men knoflook tegen de pest.

In de tweede wereldoorlog gebruikte de Russen knoflook als vervanging voor penicilline omdat ze daar een tekort aan hadden.

Of wat ze dachten over knoflook klopt daar kom je achter door de rest van dit blog te lezen.

Het belangrijkste actieve bestanddeel van knoflook is allicine

Deze stof werd voor het eerst beschreven in 1944 door de Amerikaans chemicus Chester Cavallito. Hij ontdekte dat allicine verantwoordelijk is voor de diverse antibacteriële activiteiten van knoflook. Daarna hebben er nog verschillende onderzoeken met allicine plaatsgevonden.

Zo weten we inmiddels dat je allicine niet zomaar binnenkrijgt door het eten van knoflook. Pas als de knoflook bedreigd wordt door schimmels, bacteriën of andere bodempathogenen wordt de aanwezige stof alliine in de knoflook door alliinase omgezet in allicine. De allicine doodt dan vervolgens de schimmels en dergelijke. Dit gebeurt ook op het moment dat je knoflook snijdt of perst. Dit veroorzaakt ook de typische knoflookgeur.

Een aantal voordelen van knoflook op een rijtje

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat allicine een rol speelt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Allicine heeft namelijk een positief effect op jouw cholesterol. Het verlaagt namelijk LDL- en verhoogd HDL-cholesterol. Ook verlaagt het je bloeddruk en verwijdt het de bloedvaten (pas op met bloedverdunners).

Ook een mooi voordeel van knoflook is dat de allicine in knoflook een antimicrobiële werking heeft. Uit een onderzoek in 1999 door Serge Ankri en David Mirelman blijkt dat allicine effectief is bij vele schadelijke bacteriën waaronder Salmonella en Helicobacter Pylori. Maar ook blijkt uit het onderzoek dat het ook een antifungale werking heeft. Dus allicine is ook effectief als je een Candida Albicans infectie hebt. En verder heeft allicine ook een antivirale activiteit volgens dit onderzoek.

Volgens een ander onderzoek is allicine ook effectief MRSA.

Allicine heeft een positieve invloed op je immuunsysteem. Alleen daarom al zou iedereen eigenlijk extra knoflookcapsules moeten nemen die veel allicine bevatten.

 • Allicine verhoogd namelijk het aantal lymfocyten. Dit zijn witte bloedcellen die belangrijk zijn voor je immuunsysteem.
 • Het verhoogt fagocytose. Daardoor kunnen er beter vreemde stoffen uit je lichaam verwijderd worden en zo infecties bestreden worden.
 • Het verhoogt ook het aantal Natural Killer cellen. Een soort lymfocyt, een component van het aangeboren immuunsysteem. Deze cellen vallen geïnfecteerde cellen aan.

Hieruit blijkt dus dat ze ook vroeger al goed door hadden dat je knoflook inderdaad voor veel klachten kunt inzetten.

Zo zie je dat allicine een veelzijdig product is dat je op vele manier kunt inzetten. Daarom geef ik je bij je eerste bestelling van een pot Allibest knoflook capsules een boekje cadeau Alles over Allicine. Dus bestel nu!

Nu tot 30 September 2020 €5,- korting bij de Keuze van Leefff op Allibest of Astragalus met de code: APBseptember20

De voordelen van knoflook

Knoflook heeft vele voordelen. Je vindt ze in dit boekje

 

Bronnen:

 

 

 

 

10 Antwoorden op “De voordelen van knoflook”

 1. Knoflook is een bijna dagelijks ingrediënt in onze warme maaltijd. Heerlijk en gezond! Dank je voor de interessante informatie.

 2. Heel verstandig en lekker. Ook wij eten vaak knoflook. Het is belangrijk dat je de knoflook goed fijn maakt en dan nog even wacht voor je het eet zodat de allicine vrij komt. Op de dagen dat we geen knoflook eten neem ik altijd de capsules zodat mijn lichaam elke dag de voordelen van knoflook hebben maar dan zonder de knoflooklucht uit mijn mond!

 3. Jennifer zegt:

  Een heel handig middel. Gebruik het vaak. Ook voor de kat, tegen vlooien.

 4. Wat interessant! Ik wist al dat knoflook gezond was, maar zoveel wist ik er niet van. Ik doe het ook bijna door elke maaltijd. En ik koop altijd de paarse, Franse. Want die “gewone” uit de supermarkt, komt uit China en dat schijnt toch een heel stuk mindere kwaliteit te zijn.

 5. Ja klopt het is zeer veelzijdig. En inderdaad soms ook te gebruiken bij dieren. Maar nooit zomaar. Een Hond kan van te veel knoflook bijvoorbeeld bloedarmoede krijgen.

 6. Voor de knoflook in de capsules wordt alleen hele goede kwaliteit gebruikt.

 7. Katleen zegt:

  Ik wist niet dat knoflook al zo lang bestond. Ik ben wel benieuwd om van je te horen waarom je knoflookpoeder aanraadt? Is dat beter dan ‘echte’ knoflook?

 8. Het is vooral veel sterker. Hierdoor is de werking beter. Dat komt omdat er in de capsules pure allicine zit. En daarbij zijn de capsules maag resistent en gaan dus pas in de darmen open waardoor ze meteen daar hun werk kunnen doen en niet deels afgebroken wordt in de maag en je ook geen knoflook adem krijgt.

 9. Wat een leuk en interessant stuk over knoflook. Daar sta je niet bij stil op het moment dat je hem snijd en verwerkt in een gerecht.

 10. Nooit zo naar knoflook gekeken

Geef een antwoord