Knuffelen is gezond voor iedereen!

Knuffelen gezond!

Waarschijnlijk heb je al meerdere malen gehoord dat knuffelen gezond is. Maar waarom, weet je dat ook? Nee? Lees dan dit blog en dan wordt het je helemaal duidelijk.

Door te knuffelen maakt je lichaam een hormoon aan, oxytocine. Dit hormoon wordt daarom ook wel het knuffelhormoon of het gelukshormoon genoemd. Nog een andere benaming is zwangerschapshormoon. Oxytocine is ook een neurotransmitterMaar ook door het eten van puur cacao verhoogt je oxytocine niveau. Maar in combinatie met vet werkt het niet.  

Oxytocine wordt in de hypothalamus aangemaakt bij iedereen door contact dat als prettig ervaren wordt. Dus zelfs als iemand naar je kijkt wat jij als prettig ervaart kan er al oxytocine aangemaakt worden.  In eerste instantie was oxytocine alleen bekent als zwangerschapshormoon omdat het een belangrijke rol speelt bij het op gang brengen van de bevalling en bij het geven van borstvoeding.

Als je oxytocine gehalte hoog is ben je beter bestand tegen stress en verslaving. Ook angst kan gemakkelijker onderdrukt worden.  Maar oxytocine kan er ook voor zorgen dat je je feller gedraagt bij concurrentie.

Wat doet oxytocine!

Omdat oxytocine zoveel doet geef ik je hier een duidelijke opsomming.

 • Bij een vrouwelijk orgasme komt extra oxytocine vrij om de bevruchting te bevorderen. Het zorgt er namelijk voor dat de sperma gemakkelijker door de vagina naar de eicel kan
 • Tijdens de bevalling zorgt oxytocine voor spiercontracties van de baarmoeder. Hierdoor de baarmoederhals opgerekt wordt, de ontsluiting
 • Oxytocine zorgt voor de toeschietreflex waardoor de melk beschikbaar komt voor de baby
 • Bij baby’s zorgt oxytocine voor een betere hersenontwikkeling
 • Oxytocine zorgt voor de binding tussen ouder en kind
 • Het helpt bij het associëren van sociale interactie met gevoelens van kalmte en plezier
 • Oxytocine bevordert het gevoel van verzadiging bij eten

Oxytocine en autisme

Ook autisme heeft een link met oxytocine.  Als kleine kinderen weinig tot geen individuele aandacht krijgen dan kunnen ze symptomen krijgen die lijken op autisme.

Maar ook bij mensen met autisme is gebleken dat deze lage levels van oxytocine hebben. Afwijkingen in het gen dat codeert voor de oxytocine receptor wordt dan ook in verband gebracht met autisme. Behandeling met oxytocine zorgt er dan ook voor dat autistische personen socialer worden.

Dus over het algemeen gezien kun je zeggen dat iedereen van extra oxytocine er beter van wordt.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxytocine 

https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(06)00729-3/fulltext

5 Antwoorden op “Knuffelen is gezond voor iedereen!”

 1. Toevallig las ik vorige week in Grave een artikel over oxytocine, maar in relatie tot autisme was me onbekend. Weet je meer over het gebruik van oxytocine bij autisme?

 2. Ik heb een bron toegevoegd hierover.

 3. Hier wordtherl veel geknuffeld, gelukkig.

 4. Hier ook. Ik ben dol op knuffelen.

 5. Weer een leuk ” weetje” gelezen hier. Zeker het laatste was mij niet bekend.

Geef een antwoord