Hoeveel moet je bewegen op een dag en hoe intensief moet je bewegen!

In het eerste deel van deze serie heb ik 7 redenen gegeven waarom je meer zou moeten bewegen.

In dit deel ga ik in op de vragen:

 • Helpt matige inspanning ook al of moet je intensief bewegen?
 • Wat is dan een matige inspanning en wat is intensief?

Op deze vragen ga ik in dit blog antwoord geven. Ik begin met de laatste vraag.

Wat is een matige inspanning en wat is intensief?

Om erachter te komen of een beweging meetelt is er de MET-waarde.

De MET-waarde (Metabolic Equivalent of Task) meet de hoeveel energie die een bepaalde fysieke inspanning kost en vergelijkt de energie die nodig is in rust. 1 MET staat gelijk aan de hoeveelheid energie die je verbruikt bij stilzitten. Dus naarmate de inspanning zwaarder is, is de MET-waarde hoger. MET-waarden tussen de 3 en 6 zijn matig intensieve activiteiten. MET-waarden hoger dan 6 zijn zwaar intensieve activiteiten.

Lijst met MET-Waarden vind je hier; Lijst 1 en Lijst 2 

 

Helpt matige inspanning ook al of moet je intensief bewegen?

In mijn vorige blog had ik al verteld dat je volgens de beweegrichtlijnen als volwassenen minstens 150 minuten matig tot zwaar intensieve inspanning per week moet doen. Dit zou betekenen dat als je elke dag 20 minuten je hond uitlaat (wat onder matige beweging valt) dat je al genoeg bewogen zou hebben. Dit is natuurlijk wel erg weinig.

Maar dit betekent dat je dus gemakkelijk meer kunt bewegen. Je laat je hond al gauw 3x per dag uit. Dan zit je al op een uur. Daarbij komt natuurlijk allerlei andere bewegingen die je nog op een dag doet die boven een MET-waarde van 3 zitten. Dus ik denk dat voldoende matig bewegen niet het probleem voor de meeste mensen is. Maar voldoende intensievere beweging is dat vaak wel.

Ik raad je aan om ervoor te gaan zorgen dat je minstens een uur per dag beweegt door activiteiten te doen die minstens een MET-waarde hebben van 4 of hoger.  Zoek eens in de lijst wat bij jou past en of je dan aan voldoende beweging komt.

In mijn volgende blog geef ik nog tips hoe je heel gemakkelijk meer intensieve beweging kunt gaan toepassen in je dagelijkse leven.

0 Antwoorden op “Hoeveel moet je bewegen op een dag en hoe intensief moet je bewegen!”

 1. We willen ooit wel een hond, maar nu ik dit lees kan dat toch sneller zijn dan verwacht.
  Leuke informatie!

 2. Ja een hond verplicht je om te bewegen 🙂

 3. Oeps, ik wist al dat ik te weinig beweeg.. maar volgens mij weet ik mijn goede voornemen voor 2018 inmiddels 🙂

 4. Mooi voornemen! Ik wens je heel veel succes. Mocht het toch niet lukken dan kun je er altijd hulp bij inschakelen. Natuurlijk kan dat ook bij mij 😉

 5. Voor Corona zat ik redelijk goed, maar sindsdien is het een stuk minder geworden.

 6. Dat kan ik mij goed voorstellen. Bij mij is het ook wat minder nu. Ik blij als ik weer naar de sportschool mag.

 7. Deborah zegt:

  Een van de redenen waarom ik een aantal jaar terug gekozen heb voor een stappenteller. Bewustwording van het vele zitten en de weinige stappen die ik maakte. Ik schrok er wel van. Inmiddels helemaal gewend en het sporten is ook geïntegreerd in mijn leven. Zalig om dagelijks in beweging te komen en te zijn.

 8. Ja een stappenteller kan echt helpen om mensen bewust te maken van hoeveel ze nu eigenlijk bewegen

 9. Inderdaad heb ik intussen gemerkt dat er een verschil is tussen matige en zwaardere inspanning. Hoewel zo goed als mogelijk in beweging gebleven, wogen die weken qua beweging toch niet op tegen het baantjes trekken. Na de eerste keer ( na de opening) veel spieren gevoeld die ik normaal nooit voelde na 50 min. Continu baantjes trekken. Dankzij deze blog nog meer gemotiveerd om te zwemmen en als de planning en de plaats in het zwembad het toelaat de frequentie lekker verhogen naar minstens 3 maal per week, want nu het weer kan, merk ik dat ik dat echt gemist heb!

Geef een antwoord