Koriander is een schermbloemige.
Andere namen zijn ketoembar(de zaden) of wantsenkruid.
De gehele plant is eetbaar maar meestal worden alleen de verse bladeren en de gedroogde zaden gebruikt. Het smaakverschil tussen de bladeren en de zaden is erg groot.
De meeste vinden dat de bladeren een zeepachtige smaak hebben.
Koriander wordt voornamelijk in de oosterse keuken gebruikt. Maar wat vele niet weten is dat het ook een geneeskrachtige werking heeft.
Koriander bevat: calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, mangaan, vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, C en E
Koriander:
• bevorderd de eetlust
• bevorderd de spijsvertering
• helpt bij ontgiften van zware metalen
• is vochtafdrijvend
• is cholesterolverlagend
• helpt tegen verkoudheid
• tegen griep
• werkt ontsmettend
• is ontstekingen remmend
• heeft schimmelremmende werking
• werkt bacterieremmend
• is werkzaam tegen salmonella
• is verlichtend bij maag- en darm klachten
• helpt tegen reumatische klachten
• verlicht spierpijn
• helpt tegen artritis
• is rustgevend
• helpt tegen slapeloosheid
• helpt tegen overmatige vermoeidheid
• werkt tegen krampen
• lijkt een rol te kunnen spelen bij behandeling van diabetes
Uitwendig als kompres kan de koriander ook worden gebruikt
• tegen zwellingen
• tegen aambeien
Koriander en ontgiften:
Met koriander kun je heel goed je lichaam ontgiften van zware metalen. Metalen als kwik lood en cadmium binden zich namelijk aan dit plantje zodat ze via het spijsverteringskanaal je lichaam weer verlaten. Als je er elke dag wat van in je eten verwerkt is je lichaam binnen twee weken gereinigd van deze metalen. Zowel de zaadjes als de verse koriander hebben een ontgiftende werking. Een combinatie met koriander en blauwgroene algen zoals spirulina, is in staat kwik uit vetweefsels in de hersenen en het zenuwstelsel te onttrekken en vervolgens via het lymfesysteem en het bloed af te voeren.
Het beste is natuurlijk wel de biologische.
Ik ga zeker vaker koriander in mijn eten doen. En jij?