Acne? Wat doe je ermee?

Wat doet voeding met Acne!

Je huid goed schoonhouden en een anti-acne zalfje erop smeren. Dat is meestal wat je te horen krijgt als je last hebt van acne. Maar helpt dat ook echt? Misschien een beetje, maar echt minder wordt je acne er meestal niet van. Dit komt omdat je door de huid te reinigen en een zalfje erop te smeren niet de oorzaak van je acne wegneemt. De enige echte oorzaak heeft namelijk niets met je huid zelf te maken. Door het probleem bij de bron aan te pakken zorg je ervoor dat je acne een stuk minder wordt of misschien zelfs helemaal verdwijnt.

Acne vulgaris, in de volksmond meestal puistjes genoemd, is een van de meest voorkomende huidproblemen bij tieners en volwassenen. Bij acne raken de talgklieren verstopt. Vervolgens zorgen ze voor een vette en glimmende huid met puistjes. De verstopte talgklieren kunnen makkelijk gaan ontsteken, vooral als je de puistjes probeert uit te knijpen. Het uitdrukken van puistjes wordt daarom altijd sterk afgeraden, ook omdat je daardoor je huidweefsel beschadigt en dus eerder littekens krijgt.

Bij mensen die ernstige acne hebben is het huidprobleem niet beperkt tot hier en daar een vervelend puistje. Soms is de gezichtshuid een waar ‘mijnenveld’ van mee-eters, pukkels en abcessen dat zich uitstrekt tot de nek, rug, schouders, armen en andere plekken op het lichaam. Behalve dat ernstige acne heel pijnlijk en lastig kan zijn zorgt het ook vaak voor psychische problemen zoals onzekerheid, een verminderd zelfvertrouwen, schaamte en zelfs depressiviteit. Ook kun je van acne ernstige littekens krijgen, die een leven lang zichtbaar blijven.

Wat is de oorzaak van acne?

Vroeger werd vaak verteld dat je van chocolade en frites puistjes krijgt, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Acne wordt veroorzaakt door tal van factoren. Erfelijkheid en een hormonale disbalans lijken een cruciale rol te spelen. Om die reden krijgen mensen met ernstige acne vaak hormoonpreparaten voorgeschreven, die de symptomen van de acne enigszins kunnen verlichten. Onderzoekers wisten al een tijdje dat de groeifactor IGF-1 een belangrijke boosdoener is bij het ontstaan van acne. Nog niet zo lang geleden hebben ze ook ontdekt dat een verhoogd gehalte aan IGF-1 in het lichaam met name wordt veroorzaakt door bepaalde soorten voeding.

IGF-1 is de afkorting van Insuline-like Growth Factor, wat vrij vertaald ‘op insuline lijkende groeifactor’ betekent, omdat IGF-1 wat betreft moleculaire structuur op insuline lijkt. De groeifactor wordt voornamelijk aangemaakt in de lever en de productie ervan wordt gestimuleerd door groeihormoon. IGF-1 is zeer belangrijk voor de groei van baby’s, kinderen en tieners. Volwassenen hebben IGF-1 veel minder nodig.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat er een zeer sterk verband is tussen de hoeveelheid IGF-1 in het lichaam en acne. Om die reden hebben vooral jongeren die in de puberteit raken het meest last van acne, omdat dan de aanmaak van het groeihormoon IGF-1 een piek bereikt (Deplewski& Rosenfield, 1999). Ook hebben onderzoekers ontdekt dat volwassen vrouwen met acne een verhoogd gehalte IGF-1 hebben (Cappel et al., 2005).

Welke voeding verhoogt de kans op acne?

IGF-1 is van nature in het lichaam aanwezig. De hoeveelheid wordt mede bepaald door het voedingspatroon. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek is onlangs vastgesteld dat de aanmaak van IGF-1 wordt vergroot als je veel koolhydraten en suikers eet. De verhoogde insulineproductie die daardoor in het lichaam ontstaat leidt tot een verhoogd IGF-1 gehalte. Maar de belangrijkste ontdekking die ze deden was dat de aanmaak van IGF-1 vooral wordt vergroot als je zuivelproducten eet. Met name bij melk en whey proteïne, omdat hier actieve IGF-1 zit die bij een dagelijkse zuivelconsumptie het IGF-1 gehalte in het lichaam met tot wel 20-30% kan vergroten. Bovendien stijgt als gevolg van melkconsumptie de insuline in het lichaam, ondanks dat melk een lage score heeft op de Glycemische Index (Melnik & Schmitz, 2009).

Hoe kan ik met voeding acne voorkomen?

Ik heb al eerder gezegd dat acne wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Maar vooral wat je eet blijkt een belangrijke rol te spelen bij het ontstaan van deze vervelende huidaandoening. In plaats van symptomen te bestrijden door je huid continu schoon te maken of allerlei middeltjes erop te smeren kun je het beste de oorzaak van je acne weg te nemen, en dat doe je door je voedingspatroon aan te passen en koolhydraten, suikers en zuivel zoveel mogelijk te vermijden.

Deze aanpassingen in het voedingspatroon zijn minder rigoureus dan ze misschien op het eerste gezicht lijken. Het belangrijkste is dat je de bloedsuikerspiegel stabiel houdt en zuivel vermijdt, maar dat betekent absoluut niet dat je op een houtje moet gaan bijten. Als je namelijk weet wat je allemaal wel nog kunt eten dan zul je ontdekken dat gezond eten eigenlijk veel lekkerder is en dat je nooit honger hoeft te hebben en toch heerlijk van ieder maaltijd kunt genieten.

Hoe je dat kunt doen kan ik je leren, waarbij je stap voor stap leert ongezonde voeding te laten staan en te vervangen door gezonde alternatieven waarmee je jouw acne nou eens eindelijk de baas wordt!

Heb je vragen hierover stel ze gerust!

Bron: Jesse van der Velde

Geef een antwoord