ADHD

 ADHD staat voor  Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

ADHD komt dus neer op snel afgeleid en hyperactief gedrag.

Er bestaan 3 typen:

  • ADHD-I;  vroeger ook wel ADD-type genoemd. Hierbij staat een aandachtstekort het meest op de voorgrond;
  • ADHD-H; het overwegend hyperactieve en impulsieve type. Hier staan ernstige en aanhoudende impulsiviteit en hyperactiviteit op de voorgrond;
  • ADHD-C; het gecombineerde type. Zowel problemen van het onoplettende als het hyperactieve type zijn aanwezig. Deze vorm komt het meest voor.

De biologische oorzaak ligt waarschijnlijk bij problemen met communicatie tussen hersengebieden. Signalen tussen hersencellen worden doorgegeven door chemische boodschappers, oftewel neurotransmitters. Het is gebleken dat bij hen de neurotransmitters dopamine en noradrenaline in verminderde hoeveelheid voorkomen in het voorste gedeelte van de hersenen  Uit onderzoek blijkt dat ze wel 4x meer dopamine nodig hebben om zich goed te voelen.

Een ander onderzoek wijst uit dat muizen die een dieet krijgen van overwegend gluten, suiker en slechte vetten nakomelingen voortbrengen die 2x minder dopamine aan maken en 3x minder endorfine. Ook andere omgevingsfactoren zoals roken en drinken tijdens de zwangerschap leiden tot een verhoogde kans op een kind met ADHD.

Ook een verstoorde biologische klok heeft een negatieve invloed blijkt uit een studie.

Verder is ook bewezen dat voedingsadditieven ADHD verergeren.

Nadelen van medicijngebruik bij ADHD

Medicijnen geven een tijdelijk effect. Je moet vaak overschakelen op andere medicijnen. Studie wijst uit dat geneesmiddelen die gebruikt worden bij ADHD na ongeveer 2 à 3 jaar hun effect verliezen. Ze werken niet beter werken psychotherapie.(NIMH MTA study). Ook een nadeel van medicijnen is dat veelal de persoonlijkheid veranderd. Je voelt je niet meer je eigen ik. En dat zou jammer zijn! Als je ADHD hebt kun je vaak makkelijk schakelen en multi-tasken. Ook heb je vaak enorm veel energie. Je zou daardoor bijvoorbeeld een uitstekende coördinator zijn. Door medicijnen kun je veranderen van een levenslustig persoon naar een stil, teruggetrokken en afwezig persoon.

Kun je dan zonder medicijnen bij ADHD?

Veelal wel!

Door  de werking van het endorfinesysteem en dopamine te herstellen. Dit geeft een blijvend effect.

Voor herstel werk je aan je voeding, beweging en stressreductie.

Ik kan je hier in begeleiden.

Heb je vragen hierover stel ze gerust.

Geef een antwoord