Acute en chronische ontstekingen, wat is het verschil?

Er zijn 2 soorten ontstekingen.

Je hebt acute en chronische ontstekingen. je snapt dat dit niet het zelfde is. Maar wat is nu het verschil? Dat zal ik proberen uit te leggen.

Acute ontsteking 

Een acute ontsteking is meestal van korte duur en noodzakelijk om schadelijke pathogenen(ziekteverwekkers) te bestrijden. De meeste van ons hebben wel eens, of misschien wel vaker een acute ontsteking meegemaakt.

Een acute ontsteking is een reactie van het lichaam op bijvoorbeeld een snee in je vinger. Je lichaam gaat na de snee aan het werk om de wond die ontstaan is te genezen. Dit kan het lichaam perfect. Je hoeft er niet over na te denken, je hoeft niets speciaals te doen behalve als de snee erg groot is. Je lichaam weet precies wat het moet doen. Maar tijdens die snee kunnen er stoffen in de wond komen die het lichaam niet herkent en dus als indringer ziet. Het lichaam stelt dan een verdedigingsmechanisme in werking, de ontsteking.

Het ontstekingsproces

Je merkt dit omdat de je vinger pijn gaat doen, vooral bij aanraking. Dit komt omdat er chemische stoffen vrijkomen die de zenuwuiteinden stimuleren. Het gebied rondom de snee wordt dan gevoeliger.

Je vinger wordt ook rood. Dit komt omdat er meer bloed naar de haarvaatjes gaat dan normaal.

Je vinger gaat zwellen. Dit komt omdat er extra vocht zich ophoopt.

Je vinger wordt ook warmer. Doordat er meer bloed is in de omgeving van je snee gaat je huid ook warmer aanvoelen.

Omdat je lichaam er alles aan doet om de indringers te verdrijven kan er ook pus uit de wond komen. Met de pus verdwijnen dus de indringers via de wond het lichaam uit.

Zijn de indringers weg dan kan de wond verder gaan genezen . Dit is een mooi voorbeeld dat iedereen kent hoe je lichaam zichzelf kan genezen.

Chronische ontsteking

Naast de acute ontstekingen  zijn er dus ook chronische ontstekingen . Hiervan is het herstel niet zo eenvoudig als van de acute ontstekingen. Maar niet onmogelijk!

Een acute ontsteking ontstaat dus door een indringer (een onherkenbare stof in de wond) die door het lichaam zelf verwijderd wordt.

Zo geldt ook bij een chronische ontsteking dat deze ontstaat door een indringer, dus een onherkenbare stof. Dit kan door verkeerde voeding zijn maar ook door bijvoorbeeld luchtvervuiling. Ook deze stoffen wil het lichaam onschadelijk maken. En dit gebeurt als het ware ondergronds. Dus we merken hier niets van en jouw lichaam verwijdert dit netjes. Maar vaak smeulen deze ontstekingen lang door. Daarom noemen we ze chronische laaggradige ontstekingen of inflammatie . Waarom gebeurt dit? Gewoon weg omdat er te veel indringers zijn en je lichaam het niet meer aan kan. En omdat we hier dus niets van merken kunnen er ondertussen van allerlei dingen fout gaan. Zo ontstaan veel ziekten die we kennen door laaggradige ontstekingen.

Zoals acne, diabetes, hoge bloeddruk, artritis, bronchitis, kanker, osteoporose, ziekte van Alzheimer, multiple sclerose en nog vele andere aandoeningen.

Verder zijn er een aantal punten die de kans op chronische ontstekingen kunnen verhogen naast de al genoemde verkeerde voeding en milieuvervuiling. Dit zijn;

 • Te weinig beweging
 • Te weinig slaap
 • Te weinig zonlicht (vitamine D)
 • Te veel stress
 • Bacteriën, virussen en schimmels
 • Te veel omega 6 vetzuren
 • Te weinig omega 3 vetzuren
 • Te weinig anti-oxidanten in de voeding

Fase 1

Ik wil even verder ingaan op de omega vetzuren. De eerste fase van de laaggradige ontstekingen hangt namelijk heel erg af van de vetzuren in je celmembranen. Dit wordt bepaald door de vetzuren in je voeding. De meeste omega 6 vetzuren worden in je lichaam omgezet in ontstekingsbevorderende signaalstoffen en de omega 3 vetzuren worden omgezet in ontstekingsremmende signaalstoffen. Dus als je voeding te veel omega 6 vetzuren bevat zijn er dus veel ontstekingsbevorderende signaalstoffen en deze lokken allerlei immuuncellen naar het getroffen gebied. En deze veroorzaken hier dan een vochtophoping.

Fase 2

Door de vochtophoping worden de lysosomen in dat gebied kapot gemaakt. Dit is het begin van de tweede fase. Deze kleine blaasjes bevatten destructieve enzymen en deze veroorzaken weefselschade. Onze cellen worden op hun plek gehouden door de extracellulaire matrix. Deze wordt continu afgebroken en opgebouwd. Maar bij een chronische ontsteking gaat de afbraak sneller en op een gegeven moment kan deze matrix zich niet meer goed of helemaal niet meer herstellen. Als we voldoende polyfenolen binnen krijgen dan remmen deze de destructieve enzymen af. Polyfenolen zijn antioxidanten die we o.a. vinden in kurkuma, rode wijn, druiven, citrusvruchten, groene thee, olijfolie en broccoli.

Maar passen wij onze eetgewoonte niet aan, dan zal dit proces dus doorgaan en zorgt het langzaam voor een toenemend weefselverlies in botten, kraakbeen, wanden van bloedvaten en de huid of andere weefsels. In het begin zal dit verlies nog niet worden opgemerkt. Symptomen komen vaak pas als de schade enorm is. En het gevolg is dat we dus pas naar de arts gaan als het eigenlijk al te laat is. En dan gaat deze in de meeste gevallen de symptomen bestrijden zonder naar de werkelijke oorzaak te kijken. En daarbij komt dat de medicijnen die dan voorgeschreven worden ook nog eens veel bijwerkingen hebben waarom dan weer andere medicijnen worden voorgeschreven.

En eigenlijk kun je bijna met zekerheid zeggen dat alle niet overdraagbare aandoeningen ontstaan door chronische ontstekingen. En ook dat mensen die sneller ouder worden dan andere, leiden aan chronische ontstekingen.

Verhoogd risico

Je loopt een verhoogd risico op chronische ontstekingen als je

 • ouder bent dan 50
 • overgewicht hebt
 • vaak op dieet bent
 • rookt
 • in een stad woont met veel luchtvervuiling
 • veel geroosterd, gefrituurd en fastfood eet
 • veel geraffineerde suikers eet
 • Veel oxidatieve stress

Als je maar een van deze met ja kunt beantwoorden dan is de kans al groot dat je last hebt van een bepaalde mate van chronische ontsteking.

Maar gelukkig kun je het voorkomen en zelfs herstellen. Hiervoor kun je o.a. bij Leefff terecht. Ook kan ik testen hoe het is gesteld met jouw vetzuurbalans, en je verdere gezondheid! Dus doe een uitgebreide gezondheidscheck!

Bronnen:

Laat voeding je geneesmiddel zijn- Dr Paul Clayton

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/133564-chronische-ontsteking-begin-van-veel-aandoeningen.html

 

 

0 Antwoorden op “Acute en chronische ontstekingen, wat is het verschil?”

 1. Dus eigenlijk lopen we bijna allemaal kans op chronische ontstekingen? Iets om in het achterhoofd te houden inderdaad.

 2. Dat klopt Kathleen. En bijna iedereen heeft een verkeerde omega 3/6 balans wat de kans enorm vergroot. Maar dit kun je gemakkelijk thuis testen.

 3. Na het lezen van je blog ben ik het met Katleen eens. We lopen dus praktisch allemaal kans op chronische ontstekingen… Wat mij een beetje zorgen baart is dat doktoren vaak een symptoom bestrijden maar niet de kwaal aanpakken. En ook op die manier kom je in een “chronische cirkel”.

 4. Inderdaad dat is erg zorgwekkend. Ik denk dat dit komt omdat artsen voornamelijk bijscholing krijgen van de farmaceutische industrie.

 5. O Mieke, wat leer ik toch veel van jouw..
  Nu hoop ik dat er meer mensen zich bewust worden van wat ontstekingen kunnen doen met de mens..

 6. Ik vind het fijn om mijn kennis te delen. Ik hoop dat zo veel mensen bewuster gaan worden.

Geef een antwoord