3,7 miljoen Nederlanders hebben maag, darm of lever problemen

Problemen in je spijsvertering veroorzaken allerlei klachten

De 3,7 miljoen Nederlanders zijn dan nog alleen nog maar de mensen die bij een arts geweest zijn met hun klachten. Veel mensen schamen zich voor deze klachten. Ik weet dus zeker dat het aantal veel hoger ligt. Kijk maar eens naar je zelf. Daarom hier een aantal vragen. Hoeveel kun jij er met ja beantwoorden.

 • Ik heb regelmatig last van boeren
 • Ik ruik vaak uit mijn mond ondanks goede mondverzorging
 • Ik heb regelmatig last van brandend maagzuur
 • Ik heb regelmatig maagpijn
 • Ik heb regelmatig last van een opgeblazen gevoel
 • Ik heb regelmatig buikpijn
 • Mijn ontlasting is onregelmatig
 • Mijn ontlasting is dan weer dun en dan weer erg hard
 • Ik heb een brijachtige ontlasting
 • Ik heb veel last van obstipatie
 • Er blijft regelmatig ontlasting plakken in de wc pot
 • Mijn winden ruiken meestal
 • Pijn tijdens de ontlasting
 • Ik zit erg lang op het toilet
 • Ik heb last van aambeien
 • Ik verlies wel eens kleine beetjes ontlasting
 • Ik ga minder dan 1x per dag naar het toilet
 • Ik heb last van eczeem
 • Ik heb last van allergieën
 • Ik heb weinig energie

Ik verwacht dat je er zeker een aantal met ja kunt beantwoorden. Misschien ben je deze klachten als normaal gaan zien. Maar ze zijn niet normaal! Ergens is er in je spijsvertering iets niet in orde.

De eerste stap in je spijsvertering is de mond

Je spijsvertering begint al in de mond. Het is heel belangrijk dat je het eten heel goed kauwt. Anders wordt de spijsvertering overbelast wat maag en darmklachten tot gevolg kan hebben.Door het kauwen komen er enzymen vrij in je mond (die zitten in het speeksel) welke zich vermengen met het eten en de vertering opgang brengen. Het is belangrijk dat dit goed gebeurd. Neem dus de tijd om te eten en te genieten.

De tweede stap in je spijsvertering is de slokdarm

Nadat je je gekauwde voedsel doorslikt komt het in de slokdarm. Door de peristaltische bewegingen van de slokdarm komt je eten aan bij de afsluitklep van de maag. Door een prikkel vanuit de hersenen gaat de afsluitklep open en je eten komt in de maag.

Het kan gebeuren dat door diverse oorzaken deze klep niet goed sluit; door bijvoorbeeld roken, een aangeboren afwijking, medicijnen, teveel eten, etc. Hierdoor kan het gebeuren dat maagzuur terug in de slokdarm stroomt (dit wordt reflux genoemd) en daar een branderig gevoel geeft. Als dit vaak gebeurd kan de slokdarm zich er niet meer van herstellen en kan er slokdarm kanker ontstaan. Gelukkig gebeurd dit niet van de ene dag op de andere. Door je niet te overeten, teveel scherp gekruid (specerijen) te eten ga je de reflux tegen. Maar er zijn ook kruiden die helpen tegen reflux. Vet vlees (vooral varkensvlees en worst) geven trouwens ook problemen in het spijsverteringskanaal.

De derde stap in je spijsvertering is de maag

Je eten is nu in de maag aangekomen. De binnenkant van de maagwand is bedekt met een slijmlaag om deze te beschermen tegen het maagzuur zodat het maagzuur de maagwand niet kan verteren. In die slijmlaag bevinden zich cellen (de pariëtaal cellen) die de maagsappen en de intrinsic factor aanmaken. De maag kneed de maagsappen en de intrinsic factor door elkaar zodat de voedingstoffen erin opgelost kunnen worden. In de maag begint de vertering van vetten en eiwitten. Het maagzuur vernietigd ziekte verwekkers. De intrinsic factor is ook heel belangrijk want die zorgt voor de opname van vitamine B12. Heb je veel last van reflux dan krijg je vaak maagbeschermers(maagzuurremmers).

De kans is groot dat je een gebrek aan maagzuur krijgt met als gevolg dat er te weinig ijzer en B12 opgenomen wordt wat dan weer leidt tot bloedarmoede met als gevolg vermoeidheid.

De vierde stap in je spijsvertering is de dunne darm

Als alles goed opgelost en gekneed is gaat de onderste maagklep open en kan je eten naar de darm. De zure maaginhoud wordt bij aankomst in de twaalfvingerige darm geneutraliseerd met natriumbicarbonaat dat in grote hoeveelheden wordt geproduceerd door de alvleesklier. Dit is nodig omdat de darmen geen beschermingslaag tegen het zuur hebben zoals de maag.

De galblaas krijgt een prikkel als er vet in de twaalfvingerige darm (25 cm, 12 vingers lang) komt en geeft dan galvloeistof af om het vet op te lossen zodat het verder in het lichaam opgenomen kan worden.

De alvleesklier scheidt alvleeskliersappen af, waaronder pro-enzymen. Deze worden in de darm omgezet in enzymen om het eiwit in de voeding af te breken in kleine geschikte deeltjes zodat ze opgenomen kunnen worden.  Andere alvleeskliersappen zorgen voor de vertering van vetten en suikers.

Onderweg gaat het voedsel door het jejunum, de nuchtere darm(het middelste deel). In de dunne darm wordt het voedsel verteerd en wat niet verteerd wordt gaat naar de dikke darm.

In de slijmvlieslaag van de darm liggen ook kleine klieren die darmsappen produceren. Deze sappen bevatten onder andere ook verteringsenzymen. Door de vertering van het voedsel komen allerlei bruikbare voedingstoffen vrij. Deze eiwitten, vetten, suikers, vitamines en mineralen worden opgenomen in je lichaam via de wand van de dunne darm, en met name in de nuchtere darm. Vitamine B12 is een uitzondering, die kan alleen door de kronkeldarm(dit is het laatste deel van de dunne darm) worden opgenomen.

Het voedsel blijft ongeveer 4 – 8 uur in de dunne darm. Wat niet verteerd wordt gaat naar de dikke darm. Wanneer de voedingstoffen door je darmwand zijn opgenomen, worden ze via je bloed en je lymfevocht naar je lever vervoerd. Je lever maakt er bruikbare stoffen van die lichaamscellen kunnen gebruiken als bouwstof en energie.

De vijfde stap in de spijsvertering is de dikke darm

Als de voedselbrij vanuit de dunne darm de dikke darm binnenkomt is deze zo dun als water. De dikke darm trekt het water en de zouten die nog in de brij zitten eruit. De onverteerde voedselresten die in de voedselbrij zitten worden in de dikke darm verwerkt door de vele bacteriën die zich hier bevinden. De stoffen die vrijkomen bij dit proces stimuleren de dikke darm om te bewegen, maar ze zorgen er ook voor dat er gassen ontstaan, met het gevolg dat je wel eens een windje moet laten. Ontlasting bestaat uit voedselresten die niet te verteren zijn, dode cellen afkomstig van de darmwand, galkleurstof, slijm en nog wat overgebleven water en zouten. Maar ook afbraakstoffen uit het lichaam waaronder de afbraakstoffen van oude rode bloedcellen (bilirubine) de rode kleurstof. Deze bilirubine verlaat via het galvloeistof op deze manier via de ontlasting je lichaam. Deze bilirubine kleurt je ontlasting bruin.

Hoe los je de problemen op

Door allerlei factoren kan er van alles misgaan in dit proces. Dit uit zich in de klachten die eerder in dit artikel staan vermeldt.  Leefff kan samen met jou op zoek gaan naar de oorzaken van deze klachten. In de meeste gevallen zal een kuur met Ultimate Fibre de oplossing zijn. Een pracht product met alleen maar biologische producten uit de natuur.

Wil je meer lezen over de spijsvertering en je spijsvertering verbeteren kun je ook terecht op LeefffSamen. De community site voor een goede gezondheid. Leden van LeefffSamen krijgen ook nog eens korting op consulten en op de Ultimate Fibre.

 

 

 

 

0 Antwoorden op “3,7 miljoen Nederlanders hebben maag, darm of lever problemen”

 1. Gelukkig geen problemen! Bepaalde producten of gerechten zoals chili con carne zijn wel heerlijk, maar zijn voor mij taboe!

 2. Dat peulvruchten bij veel mensen problemen geven is bekend. Peulvruchten worden namelijk niet volledig verteerd in de maag en dunne darm. De darmflora doet dan de rest en hier komen gassen bij vrij. Meestal helpt het door je darmflora te laten wennen met kleinere hoeveelheden. En gebruik gedroogde bruine bonen. Was ze grondig en laat ze dan 24 tot 36 uur weken. Was ze daarna nog een grondig en laat ze 2 uur koken. Je hebt dan vast en zeker minder last van de bruine bonen.

 3. Wat interessant! Ikzelf moet erg uitkijken met brood en zuivel. PDS is de diagnose, maar ik denk zelf dat mijn endometriose er ook iets mee te maken heeft. Zoveel mogelijk zuiver eten helpt! En water, veel water..

 4. Er zijn veel mensen die reageren om koemelkeiwit en gluten soms zelfs zonder dat ze het zelf weten dat hun klachten daardoor komen. Veel mensen met PDS klachten hebben baat bij een kuur met Ultimate Fibre.

 5. Er kan zo te zien veel misgaan. Daar had ik nog niet bij stilgestaan.

 6. Bedankt voor je tip!

 7. Wat een super interessant blog om te lezen..
  Weer wat geleerd dank je wel

 8. Het is me opgevallen, dat sinds ik bijna helemaal veganistisch ben gaan eten (nog heel soms wat kaas of ei) en geen witmeelproducten meer eet ik eigenlijk zelden nog darmklachten heb. Het grootste verschil is eigenlijk niet zozeer het veganistisch eten, maar meer omdat ik daardoor veel meer groenten ben gaan eten. Ik denk wel dat het per persoon kan verschillen waar iemand zich goed bij voelt of behoefte aan heeft.

 9. Doordat je meer groente bent gaan eten krijg je meer vezels binnen en dat heeft een gunstig effect op je spijsvertering. Ook het weglaten van witmeelproducten heeft een gunstig effect op je darmen. Voeding aanpassen heeft bij veel mensen al een gunstig effect. Maar bij sommige is er meer nodig dan alleen voeding aanpassing en dan is de Ultimate Fibre een fantastisch product.

 10. Mijn zoon heeft Colitis Ulcerosa, heel wat problemen bij een opstoot dus… Interessante lectuur !

 11. Een vervelende aandoening! Met een 3 maanden kuur met Ultimate Fibre worden hele goede resultaten behaald!

Geef een antwoord